Facturatie Controle: verschil tussen versies

Uit Care-Ace
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
(14 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 39: Regel 39:
[[Bestand:HPFacturatiecontrolelijsten.png|400px]]
[[Bestand:HPFacturatiecontrolelijsten.png|400px]]


Het 4e tabblad bevat een hele reeks controlelijsten om de facturatie zo optimaal mogelijk te laten verlopen.
Het 4e tabblad bevat een '''hele reeks controlelijsten''' om de facturatie zo optimaal mogelijk te laten verlopen.
 
===Controle niet-uitgevoerde bezoeken===
 
Dit is een overzichtslijst van '''bezoeken''' die oorspronkelijk wel '''gepland''' werden, '''maar''' uiteindelijk '''niet op uitgevoerd''' werden gezet.
<br/>In het overzicht kan u de bezoeken, indien deze effectief uitgevoerd werden, dan alsnog aanvinken en zo dus op bezocht zetten.
 
===Controle niet-geplande bezoeken===
 
===Controle geblokkeerde bezoeken met registraties===
 
Als bezoeken ten onrechte werden geregistreerd terwijl deze geblokkeerd waren, heeft dit de nodige controle nodig.
 
===Toiletten 2x/week meer dan 2x per week aangevinkt===
 
Toiletten die meer dan 2x/week uitgevoerd werden terwijl het toilet maar voor 2x per week is goedgekeurd, zullen deze geweigerd worden en moet dit dus nagekeken worden.
 
Door met de '''rechter muisknop''' te klikken op de patiënt, het '''patiëntfiche''' te openen en dan naar het '''tabblad "Bezoeken"''' te gaan, kan u daar de '''nodige aanpassingen''' doen.
<br/>U '''vinkt''' dan de '''bezoeken die te veel werden uitgevoerd uit''' om het toilet alsnog te kunnen factureren.
 
===Forfait C met slechts 1 bezoek per dag===
 
Indien er slechts '''1 bezoek per dag''' werd uitgevoerd bij een '''forfait C''', zal deze automatisch '''aangerekend''' worden '''als een forfait B'''.
 
===Controle meer dan 1 verstrekker op zelfde bezoek===
 
Op '''hetzelfde bezoek''' mogen er '''geen verschillende verstrekkers''' staan. U kan dit in deze lijst meteen aanpassen door naast de foutieve verstrekker op het pijltje te klikken en de correcte verstrekker aan te duiden.
 
===Controle zorgcodes die niet overeenkomen met voorschrift===
 
===Controle MV/MA===
 
[[Bestand:HPFacturatiecontroleMA.png|800px]]
 
Deze controle gaat over het '''wekelijks klaarzetten van de medicatie (MV)''' en de '''bijlage 81 (MA)''' die eenmaal per jaar dient aangevraagd te worden. De MA dient allereerst gefactureerd te worden alvorens de wekelijkse MV kan aangerekend worden.
 
In deze controlelijst kan u nakijken of alles goed staat om gefactureerd te kunnen worden. '''De laatste kolom geeft aan wat er niet in orde is:'''
 
*'''MA niet aangevinkt'''. Oplossing: bij de voorschriften gaan kijken naar de datum dat je het voorschrift van de MA hebt gezet en deze vervolgens gaan aanvinken in het tabblad "Bezoeken" op die datum.
*'''MV niet gefactureerd wegens lopend forfait'''. Dit is slechts informatief aangezien bij forfait patiënten het klaarzetten van de medicatie niet kan aangerekend worden in de week dat het forfait loopt. Als het forfait stopt, kan je pas de MA en MV aanrekenen vanaf de volgende week nadat de forfait afgelopen is.
*'''MA kan gefactureerd worden, forfait afgelopen'''. Dit wil zeggen dat de MA eerder niet kon aangerekend worden wegens een forfait patiënt. Nu is het forfait afgelopen en kan de MA eerst gefactureerd worden en daarna wekelijks de MV.
 
''NOTA: indien de MA reeds gefactureerd werd door een andere praktijk kan u deze niet opnieuw aanrekenen. U zal dan een weigering krijgen van de mutualiteit. Het is wel zo dat er een voorschrift voor de MA kan aangemaakt worden. U dient dan in de bijlage 81 aan te vinken dat deze reeds werd aangerekend. Het bezoek dat hierdoor aangemaakt wordt, hoeft u in dit geval dan niet aan te vinken.
 
===Overzicht niet-vergoedbare zorgen===
 
Dit kunnen '''bijvoorbeeld''' zorgcodes zijn die u zelf heeft aangemaakt bij de '''XYZ-codes'''. Deze '''kunnen niet via de derdebetalersregeling gefactureerd worden''' en worden hier opgelijst.
 
===Conflicten bekwaming verstrekker===
 
===Conflict verstrekker tussen bezoek en registratie===
 
===Controle gemuteerde patiënten met lopend toilet===
 
===Controle registraties 2 of meer bezoeken per dag===


==Lijst Niet-Aangerekend==
==Lijst Niet-Aangerekend==
Bovenaan deze lijst kan u selecteren op blokkerende fouten (rood), waarschuwingen (oranje) en gewone meldingen (blauw).
[[Bestand:Afb1.png|800px]]
Vooral de '''rode''' fouten zou u best eerst oplossen alvorens de facturatie effectief te verzenden.
Het gaat hier om fouten die de facturatie blokkeren en die u dus niet zal betaald krijgen als u deze niet eerst afhandelt.
Meestal gaat het om registraties die ontbreken, toiletaanvragen die nog niet goedgekeurd zijn,
om dagen waarvan een deel reeds gefactureerd werd of om foutieve code gerechtigde in de patiënten fiche.
De '''oranje''' waarschuwingen gaan over de MA (bijlage 81, aanvraag voor klaarzetten medicatie) die niet aangerekend werd
om de MV (wekelijks klaarzetten van medicatie) te kunnen factureren.
De '''blauwe''' meldingen zijn nomenclatuurregels waar u niets kan aan veranderen.
(bv. WA die niet kan gecumuleerd worden met iets anders dan basisverstrekking).
Voor deze meldingen hoeft u niets te doen, die kan u uitvinken bovenaan zodat ze niet in de lijst blijven staan.

Huidige versie van 6 jun 2024 om 11:15

Op te halen voorschriften

HPFacturatiecontrolevoorschrift.png

Klik op "Controle uitvoeren" om de lijst op te vragen.

Deze lijst toont 2 zaken:

  • Voorschriften die aangeduid werden als nog op te halen of die als dokter "onbekend" hebben.
  • Toiletaanvragen die nog niet goedgekeurd zijn.

Deze lijst is belangrijk omdat alle patiënten die hierop voorkomen niet zullen aangerekend worden voor deze maand. U moet in het bezit zijn van het voorschrift of een goedkeuring moet hebben voor een toilet, STVV of palliatieve aanvraag.

Voor de voorschriften die nog op te halen zijn, kan u vanuit deze lijst, in de kolom "Geen voorschrift" onmiddellijk het vinkje wegdoen wanneer u het voorschrift in handen heeft.

Foutieve code gerechtigde

HPFacturatiecontrolecode.png

Dit is een lijst met patiënten waarvan een foutieve code gerechtigde is ingegeven. Deze lijst wordt automatisch aangemaakt wanneer u in het eerste tabblad op "Controle uitvoeren" klikt.

Via de rechter muisknop kan u de verzekerbaarheid opvragen. Dit wordt dan in de wachtrij geplaatst van MyCareNet.

Controle voorschriften

HPFacturatiecontrolevoorschriften2.png

Klik op "Controle Uitvoeren" om de lijst op te vragen.

Deze lijst toont alle voorschriften die u in uw bezit moet hebben voor de facturatie. De lijst dient als een extra controle.
Wanneer u ze fysiek bij u heeft en de gegevens in orde zijn (voorschriftdatum, voorschrijver,...), kan u het vinkje "Gecontroleerd" aanvinken. Dit vinkje is slechts informatief en heeft geen invloed op de facturatie.

U kan via de rechter muisknop de patiëntfiche raadplegen, het voorschrift openen of direct de voorschrijver wijzigen zonder het voorschrift te moeten openen. U kan van hieruit ook het voorschrift blokkeren of het fotovenster openen.

HPFacturatiecontrolerm.png

Controlelijsten

HPFacturatiecontrolelijsten.png

Het 4e tabblad bevat een hele reeks controlelijsten om de facturatie zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Controle niet-uitgevoerde bezoeken

Dit is een overzichtslijst van bezoeken die oorspronkelijk wel gepland werden, maar uiteindelijk niet op uitgevoerd werden gezet.
In het overzicht kan u de bezoeken, indien deze effectief uitgevoerd werden, dan alsnog aanvinken en zo dus op bezocht zetten.

Controle niet-geplande bezoeken

Controle geblokkeerde bezoeken met registraties

Als bezoeken ten onrechte werden geregistreerd terwijl deze geblokkeerd waren, heeft dit de nodige controle nodig.

Toiletten 2x/week meer dan 2x per week aangevinkt

Toiletten die meer dan 2x/week uitgevoerd werden terwijl het toilet maar voor 2x per week is goedgekeurd, zullen deze geweigerd worden en moet dit dus nagekeken worden.

Door met de rechter muisknop te klikken op de patiënt, het patiëntfiche te openen en dan naar het tabblad "Bezoeken" te gaan, kan u daar de nodige aanpassingen doen.
U vinkt dan de bezoeken die te veel werden uitgevoerd uit om het toilet alsnog te kunnen factureren.

Forfait C met slechts 1 bezoek per dag

Indien er slechts 1 bezoek per dag werd uitgevoerd bij een forfait C, zal deze automatisch aangerekend worden als een forfait B.

Controle meer dan 1 verstrekker op zelfde bezoek

Op hetzelfde bezoek mogen er geen verschillende verstrekkers staan. U kan dit in deze lijst meteen aanpassen door naast de foutieve verstrekker op het pijltje te klikken en de correcte verstrekker aan te duiden.

Controle zorgcodes die niet overeenkomen met voorschrift

Controle MV/MA

HPFacturatiecontroleMA.png

Deze controle gaat over het wekelijks klaarzetten van de medicatie (MV) en de bijlage 81 (MA) die eenmaal per jaar dient aangevraagd te worden. De MA dient allereerst gefactureerd te worden alvorens de wekelijkse MV kan aangerekend worden.

In deze controlelijst kan u nakijken of alles goed staat om gefactureerd te kunnen worden. De laatste kolom geeft aan wat er niet in orde is:

  • MA niet aangevinkt. Oplossing: bij de voorschriften gaan kijken naar de datum dat je het voorschrift van de MA hebt gezet en deze vervolgens gaan aanvinken in het tabblad "Bezoeken" op die datum.
  • MV niet gefactureerd wegens lopend forfait. Dit is slechts informatief aangezien bij forfait patiënten het klaarzetten van de medicatie niet kan aangerekend worden in de week dat het forfait loopt. Als het forfait stopt, kan je pas de MA en MV aanrekenen vanaf de volgende week nadat de forfait afgelopen is.
  • MA kan gefactureerd worden, forfait afgelopen. Dit wil zeggen dat de MA eerder niet kon aangerekend worden wegens een forfait patiënt. Nu is het forfait afgelopen en kan de MA eerst gefactureerd worden en daarna wekelijks de MV.

NOTA: indien de MA reeds gefactureerd werd door een andere praktijk kan u deze niet opnieuw aanrekenen. U zal dan een weigering krijgen van de mutualiteit. Het is wel zo dat er een voorschrift voor de MA kan aangemaakt worden. U dient dan in de bijlage 81 aan te vinken dat deze reeds werd aangerekend. Het bezoek dat hierdoor aangemaakt wordt, hoeft u in dit geval dan niet aan te vinken.

Overzicht niet-vergoedbare zorgen

Dit kunnen bijvoorbeeld zorgcodes zijn die u zelf heeft aangemaakt bij de XYZ-codes. Deze kunnen niet via de derdebetalersregeling gefactureerd worden en worden hier opgelijst.

Conflicten bekwaming verstrekker

Conflict verstrekker tussen bezoek en registratie

Controle gemuteerde patiënten met lopend toilet

Controle registraties 2 of meer bezoeken per dag

Lijst Niet-Aangerekend

Bovenaan deze lijst kan u selecteren op blokkerende fouten (rood), waarschuwingen (oranje) en gewone meldingen (blauw).

Afb1.png

Vooral de rode fouten zou u best eerst oplossen alvorens de facturatie effectief te verzenden. Het gaat hier om fouten die de facturatie blokkeren en die u dus niet zal betaald krijgen als u deze niet eerst afhandelt. Meestal gaat het om registraties die ontbreken, toiletaanvragen die nog niet goedgekeurd zijn, om dagen waarvan een deel reeds gefactureerd werd of om foutieve code gerechtigde in de patiënten fiche.

De oranje waarschuwingen gaan over de MA (bijlage 81, aanvraag voor klaarzetten medicatie) die niet aangerekend werd om de MV (wekelijks klaarzetten van medicatie) te kunnen factureren.

De blauwe meldingen zijn nomenclatuurregels waar u niets kan aan veranderen. (bv. WA die niet kan gecumuleerd worden met iets anders dan basisverstrekking). Voor deze meldingen hoeft u niets te doen, die kan u uitvinken bovenaan zodat ze niet in de lijst blijven staan.